Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Şubat ayında İlkokul ve Ortaokul kademeleri için "Kültürel Ögeler İçeren İçeriklerin Hazırlanması " ile ilgili ve İlkokul, Ortaokul kademeleri için '' Deyimler ve Atasözleri Okumaları '' konusu ile Deyim Anlatma-Resimleme etkinlikleri, Deyim bulmaca etkinlikleri ve pano çalışmaları yapıldı. Panoya her günbir deyim harfleri karışık olarak asıldı.Öğrencilerimiz ve tüm okul personelimizin yoğun ilgi gösterdiği bu etkinlikte şifreli değimi bulanların ödüllendirildiği verimli bir çalışma oldu.
ATASÖZÜ VE DEYİMLER NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Atasözleri ve deyimler; anlatımı etkili kılma, söyleneni açıkça, kolay, anlaşılır bir şekilde dile getirme ve bunları yazılı olarak ifade edebilme konusunda çok önemli etkilere sahiptir. Bu anlamda Türkçenin ve Türk kültürünün zenginliğinin en önemli göstergesidir. Dil öğretimi, kültür edinimi ve aktarımında önemli rol oynamaktadır.
Deyimler; duyguların, düşüncelerin, dile getirilmek istenen fikirlerin aktarımında, ifade edilmesinde atasözleri ile birlikte etkin bir şekilde kullanılan, az sözle çok şey anlatma sanatına katkı sunan, keskin bir zekânın ürünü olan, kalıplaşmış, kısa, özlü, çoğunlukla mastar halinde olan dilin temel öğeleridir.
Deyimler de atasözleri gibi kısa özlü sözlü anlatım araçlarıdır. Deyimler, kalıplaşmış sözlerdir. “Deyimler asıl anlamlarından uzaklaşarak yeni kavramlar meydana getiren kalıplaşmış sözlerdir. İki veya daha çok kelimeden kurulu bir çeşit dil ifadesi olan bu sözler duygu ve düşüncelerimizi, dikkati çekecek biçimde anlatan isim, sıfat, zarf, basit ve birleşik fiil görünüşlü gramer unsurlarıdır.